Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt maakt grootste prijssprong in 12 jaar

Woningmarkt maakt grootste prijssprong in 12 jaar
27 aug 2016

Stijging sinds juni 2013

De gemiddelde prijs van woningen loopt sinds juni 2013 weer op. In die maand was er sprake van het dieptepunt, daarna is het vertrouwen weer gegroeid en begonnen ook de prijzen van huizen weer te stijgen. Het niveau van net voor de crisis hebben we op dit moment echter nog niet bereikt. Ten opzichte van de piek uit 2008 is er sprake van een daling van 12,8%. Dat neemt echter niet weg dat de huizenprijzen de laatste tijd flink zijn opgelopen, waardoor er onder andere minder woningen "onder water" staan. We dienen er daarbij natuurlijk wel rekening mee te houden dat de huizenprijzen zich ook sinds 2008 verder hadden moeten ontwikkelen. Het is wat dat betreft niet helemaal reëel om de waarde nu te vergelijken met de waarde destijds in 2008.

Op het niveau van maart 2005

We bevinden ons op dit moment op het niveau zoals we dat ook haalden in maart 2005. Wat dat betreft zal de stijging van de huizenprijzen nog even door moeten zetten om weer helemaal terug op peil te komen. Voorlopig gaat het echter goed met het aantal verkochte woningen en de gemiddelde prijs daarvan. Er werden in de eerste zeven maanden van 2016 bijvoorbeeld bijna 113.000 woningen verkocht. Dat zijn er 20% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hoe lang de stijging aan zal houden valt lastig te voorspellen, het lijkt erop dat hier voorlopig echter nog geen einde aan komt.

De woningmarkt zit al langere tijd in de lift en de rek lijkt er voorlopig nog niet uit. Sterker nog, onlangs maakte de woningmarkt de grootste sprong in 12 jaar tijd. We lijken daarmee weer terug bij de situatie zoals die zich ook voor de crisis voordeed. In juli van dit jaar lagen de prijzen gemiddeld 4,9% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.