Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Restschuld voor starters niet langer aan de orde

Restschuld voor starters niet langer aan de orde
29 aug 2016

Automatisch aflossen op de hypotheek

Om volledig in aanmerking te kunnen komen voor de hypotheekrenteaftrek is het voor nieuwe hypotheken sinds 1 januari 2013 verplicht dit te doen in de vorm van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In de beide gevallen is er vanaf de eerste maand sprake van zowel rentebetalingen als aflossingen op het geleende bedrag. Dat betekent dat er na 1 - 2 jaar hypotheek al een mooi deel van de hypotheek is afgelost. Zelfs wanneer de waarde van de woning (flink) zou dalen is er niet meteen sprake van een probleem. Dat was wel anders toen we in de jaren ’90 en ’00 nog massaal een aflossingsvrije hypotheek afsloten. Wat dat betreft lijken de nieuwe hypotheekregels voor een meer stabiele financiële toekomst te zorgen.

Veel woningen ‘onder water’

Een groot deel van de mensen dat net voor de crisis besloot om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten heeft daar nu veel last van. De waarde van hun woning is in een aantal gevallen lager dan de hoogte van de hypotheek. Dat betekent dat een verkoop van de woning niet voldoende op zal leveren om de hypotheek af te lossen. Zij hebben te maken met een virtuele restschuld. Dit is iets waar starters in de toekomst waarschijnlijk geen last van zullen hebben. Dankzij de aflossingen is de waarde van de woning al snel hoger dan de hoogte van de (deels afgeloste) hypotheek.

Een hypotheek is een complex financieel product. Het is daarom verstandig om advies in te winnen voor het afsluiten daarvan. Starters hoeven zich echter geen zorgen meer te maken over een eventuele restschuld, daar zal in de toekomst nog nauwelijks sprake van zijn. Hoe dat komt? Dankzij de automatische en verplichte aflossingen neemt de hypotheek snel af.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.