Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat maakt aflossen op een aflossingsvrije hypotheek toch interessant?

Wat maakt aflossen op een aflossingsvrije hypotheek toch interessant?
1 sep 2016

Structureel op de woonlasten besparen

De extra aflossingen op een aflossingsvrije hypotheek maken het bijvoorbeeld mogelijk om structureel op de woonlasten te besparen. De aflossingen zorgen ervoor dat de schuld afneemt, waardoor het absolute rentebedrag ook afneemt. De hypotheekrente is aftrekbaar en levert daarmee fiscaal voordeel op, maar het is uiteindelijk de aflossing die de kosten verder kan doen laten dalen. Bovendien zullen stijgingen van de hypotheekrente minder effect hebben na aflossingen binnen een aflossingsvrije hypotheek. Dat betekent dat er minder sprake is van schommeling in de te betalen maandlasten, waardoor het voor een langere tijd vooruit mogelijk is om die goed in te schatten en deze af te stemmen op de te verwachten inkomsten.

Bescherming tegen waardedaling

Het derde voordeel van aflossingen binnen een aflossingsvrije hypotheek bestaat uit de bescherming tegen een waardedaling. Zodra de woning in waarde daalt komt deze bij een aflossingsvrije hypotheek snel onder de hoogte van de hypotheekschuld uit. Dat betekent dat een woning ‘onder water’ komt te staan. Zelfs een verkoop van de woning zou dan onvoldoende opleveren om de resterende hypotheekschuld te kunnen betalen. Dat is een onwenselijke situatie, omdat een eventuele (gedwongen) verkoop dan een flinke restschuld op zou leveren. Het is daarom verstandig om zelfs bij een aflossingsvrije hypotheek zo nu en dan voor een extra aflossing te zorgen. Het zorgt voor meer financiële rust en stabiliteit, waardoor de woonlasten op termijn beter te overzien zijn en steeds verder zullen afnemen.

Een aflossingsvrije hypotheek kent standaard geen tussentijdse aflossingen. Een hypotheeknemer betaalt alleen de rente over het volledige hypotheekbedrag en zorgt op de einddatum voor de volledige aflossing van de hypotheek. Het kan echter toch de moeite waard zijn om binnen een aflossingsvrije hypotheek voor tussentijdse (extra) aflossingen te kiezen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online