Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Overheid profiteert van positieve ontwikkelingen woningmarkt

Overheid profiteert van positieve ontwikkelingen woningmarkt
5 sep 2016

Meevaller voor de staatskas Sinds 2014 heeft de staatskas een aantal meevallers mogen incasseren. De fiscus ging er bijvoorbeeld vanuit dat er €886 miljoen uit de woningmarkt zou komen, dat bleek uiteindelijk €680 miljoen meer te zijn. Ook het jaar daarna in 2015 was er weer sprake van een meevaller. De overdrachtsbelasting zou toen 1,4 miljard euro opleveren, maar dat bleek uiteindelijk bijna 1,8 miljard euro te zijn. Dit jaar is de kans groot dat er nog veel meer binnen zal komen. Het kabinet houdt al rekening met 2,2 miljard euro. Dat is alweer 200 miljoen meer dan waar de regering in september vorig jaar nog vanuit ging. Gezien de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt is de kans zelfs groot dat het bedrag nog hoger zal oplopen.

Dip lijkt achter de rug De dip in de woningmarkt lijkt daarmee definitief van de baan. De aantrekkende woningmarkt zorgde vorig jaar voor een meevaller van 1,2 miljard euro en alles bij elkaar opgeteld hebben de afgelopen jaren in totaal 5,4 miljard euro meer opgeleverd dan waar de overheid aan de andere kant op had gerekend. Dat betekent dat we de slechte jaren van 2012 en 2013 aardig aan het wegpoetsen zijn. Zolang de woningmarkt zich op een positieve wijze blijft ontwikkelen heeft ook de overheid daar baat bij, al zijn het in eerste instantie de huizenbezitters die daar voordeel van zullen hebben.

Woningeigenaren die hun woning nu verkopen hebben daar flink voordeel van, de prijzen liggen weer hoger dan tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis. Er is echter nog iemand die daar flink van profiteert: de minister van Financiën. De overheid spint er garen bij dat de woningmarkt weer aantrekt, we krijgen meevaller na meevaller op ons bordje.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online