Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Twijfels over huidig gemak om een hypotheek af te sluiten

Twijfels over huidig gemak om een hypotheek af te sluiten
8 sep 2016

Bieden boven de vraagprijs

Met name in de grote steden is het van belang om snel te handelen wanneer er een woning gekocht dient te worden. In Amsterdam en Utrecht is het geen uitzondering om (flink) boven de vraagprijs te bieden en de woning te kopen zonder voorbehoud van financiering. Huizenkopers weten dat ze de hypotheek gemakkelijk rond kunnen krijgen, net als voor de crisis in 2008. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft. Volgens makelaarsvereniging NVM wordt op dit moment 13% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Dat gebeurde zelfs net voor de crisis niet. Het roept de vraag op of het niet van belang is om de huidige groei op de woningmarkt wat af te remmen.

Huis kopen wellicht te gemakkelijk

Verschillende partijen zijn het er over eens dat we kritisch moeten kijken naar de ontwikkelingen op de woningmarkt. Onder andere het Nibud houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Volgens de budgetorganisatie is het van belang om goed over de aankoop van een huis na te denken. Daar past een helder hypotheekadvies van een onafhankelijke adviseur bij, net als voldoende bedenktijd om de woning rustig op ons in te laten werken. Situaties waarbij kopers binnen een half uur een bod dienen te doen dat veelal boven de vraagprijs ligt lijken niet bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de woningmarkt als geheel.

De woningmarkt zit weer in de lift. Een groeiende groep consumenten heeft de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten en daarmee een eigen woning aan te kopen. Steeds vaker wordt er geboden boven de vraagprijs. Het roept de vraag op of het op dit moment niet iets te makkelijk is om een eigen woning te kopen en we daar niet te gemakkelijk over denken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online