Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Startersleningen blijven onverminderd populair

Startersleningen blijven onverminderd populair
10 sep 2016

Starterslening voor een woning

De starterslening werd in 2006 geïntroduceerd om starters te helpen een eigen woning aan te kunnen schaffen. Gezien het hoge aantal verstrekte leningen in de eerste helft van dit jaar lijkt 2016 een record neer te gaan zetten. Het geeft aan dat de subsidies voor starters op dit moment zeer populair zijn en dat we die nodig hebben om een eigen woning aan te kunnen schaffen. Indien starters de financiering bij de bank niet helemaal rond krijgen kan het helpen om een starterslening af te sluiten. Het is daarmee mogelijk om maximaal 20% van de waarde van de woning te financieren. Het is de eerste 3 jaar niet nodig om rente en/of aflossing te betalen, waardoor starters wat extra tijd krijgen om meer inkomen te vergaren en daarna de hypotheeklasten te gaan dragen.

Aanpassingen in de regels

In Limburg neemt de provincie 75% van de startersleningen voor haar rekening, de gemeente is daarnaast goed voor nog eens 25%. De startersleningen zijn beschikbaar in 28 van de 33 gemeenten. Juridisch gezien zullen er wel wat wijzigingen plaatsvinden. De nieuwe hypotheekregels verplichten direct te starten met het aflossen van de hypotheek, om in aanmerking te kunnen komen voor de volledige hypotheekrenteaftrek. Een Combinatielening helpt netjes aan die richtlijnen te voldoen, terwijl het aan de andere kant mogelijk is om gebruik te blijven maken van de gunstige voorwaarden die er gelden voor de starters.

Provincies en gemeenten die startersleningen verstrekken merken dat deze onverminderd populair zijn bij een grote groep starters. Zij gebruiken de subsidies om zelf een woning aan te kopen, in situaties waar dat zonder het steuntje in de rug niet zou lukken. In Limburg zijn er in de eerste helft van dit jaar bijvoorbeeld 194 dergelijke leningen verstrekt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.