Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek in buitenlandse valuta inmiddels niet meer mogelijk

Hypotheek in buitenlandse valuta inmiddels niet meer mogelijk
13 sep 2016

Richtlijnen voor hypotheken

De nieuwe richtlijn voor hypotheken treft in eerste instantie natuurlijk vooral expats en andere (internationale) medewerkers bij multinationals. Ook de ‘gewone’ burger met een pensioen in het buitenland kan hier echter mee te maken krijgen. De nieuwe richtlijn is bedoeld om consumenten beter te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. Het is niet meer mogelijk om gebruik te maken van buitenlandse valuta, daarnaast is er standaard sprake van de mogelijkheid om een offerte binnen 14 dagen na het uitbrengen kosteloos te annuleren. De bank mag geen winst meer maken op vervroegde aflossingen en banken zijn verplicht om mensen die in betalingsproblemen beter te helpen. Het heeft echter ook tot gevolg dat we een hypotheek in Nederland alleen nog in euro’s kunnen afsluiten.

Geen hypotheek in vreemde valuta meer

Het is niet meer mogelijk om een hypotheek af te sluiten in een andere valuta dan in euro’s. Dat heeft vooral te maken met het relatief grote aantal hypotheken in buitenlandse valuta dat problemen veroorzaakte. Er was sprake van een renterisico en een valutarisico. De stapeling van die risico’s kon er gemakkelijk voor zorgen dat er betalingsproblemen ontstonden, waardoor zowel de consument als uiteindelijk de bank daar last van kreeg. Dat moet in de nieuwe situatie voorkomen worden, al heeft dat dus gevolgen voor de valuta waarin we in Nederland een hypotheek kunnen aanvragen en afsluiten.

Het was tot voor kort geen probleem om een hypotheek in buitenlandse valuta af te sluiten. Het was bijvoorbeeld mogelijk om in Nederland een hypotheek af te sluiten op basis van een Canadees of Japans pensioen in de lokale valuta aldaar. Dat is als het gevolg van de nieuwe Mortgage Credit Directive (MCD) niet meer mogelijk. Het is een nieuwe hypotheekrichtlijn voor heel Europa.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.