Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt lijkt over de crisis heen te zijn

Woningmarkt lijkt over de crisis heen te zijn
15 sep 2016

Meer woningaankopen en hypotheken overgesloten

Het aantal verkochte woningen zit al een aantal jaren in de lift en lijkt weer proporties aan te nemen zoals we dat ook voor de crisis zagen. De stijging komt deels bij de starters vandaan, al lijken het vooral de doorstromers te zijn die een grote bijdrage hebben geleverd. De starters sloten de laatste 3 maanden zo’n 5% meer hypotheken af. De doorstromers lijken inmiddels weer het vertrouwen te hebben om hun huidige woning te koop te zetten en uit te kijken naar een nieuwe woning. Daarnaast kozen woningbezitters er een stuk vaker voor om hun hypotheek over te sluiten. Ten opzichte van vorig jaar is de markt voor oversluiten gestegen met 43%. Dat lijkt vooral te maken te hebben met de lage rente op dit moment.

Marktaandeel terug naar de grootbanken

Opvallend genoeg groeit het marktaandeel van de grootbanken weer, nadat dit de afgelopen jaren wat af leek te nemen. ABN Amro, ING en de Rabobank slagen erin klanten terug te winnen en daarmee weer meer dan de helft van de markt in handen te krijgen. De stijging komt echter vooral bij ABN Amro en de Rabobank vandaan. ING leverde aan de andere kant wat marktaandeel in, al lijkt ook die bank aan de weg te timmeren om de weg omhoog weer in te slaan.

De crisis op de woningmarkt lijkt voor velen al een tijdje achter de rug en ook in officiële zin hebben we daar niet meer mee te maken. De stijging van de laatste jaren heeft in zoverre doorgezet dat we inmiddels weer op het niveau van 2008 zitten. In de maanden april, mei en juni van dit jaar werden 72.000 hypotheken afgesloten. De gemiddelde hypotheeksom is met €258.000 hoger dan de top in 2008.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.