Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Boeterente bij banken was jarenlang te hoog

Boeterente bij banken was jarenlang te hoog
22 sep 2016

Meer berekend dan toegestaan

Volgens de organisatie hebben banken bewust te ruim gerekend, waardoor ze geld hebben verdiend aan het feit dat veel mensen hun hypotheek wilde oversluiten. Vanwege de lage hypotheekrente hebben zij op die manier de mogelijkheid om op de lange termijn op de kosten te besparen. Het grote aantal mensen dat te maken heeft gehad met de hogere kosten zou er volgens de organisatie toe leiden dat het in totaal gaat om een te hoog bedrag van 5 miljard euro. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen verzamelen om gezamenlijk een claim in te kunnen gaan dienen. Inmiddels heeft de organisatie al 13.000 dossiers onderzocht en daar zouden er nog meer bij moeten komen.

Nieuwe strengere regels voor banken

Sinds half juli van dit jaar gelden er strengere regels voor banken en mogen zij niet zomaar een te hoge vergoeding als boeterente berekenen. Er is sprake van een Europese hypotheekrichtlijn, die duidelijk aangeeft wat het renteverlies voor de bank is en hoe zij zichzelf op basis daarvan mogen compenseren. Een bank mag om een vergoeding vragen, maar heeft daardoor niet langer de mogelijkheid om geld te verdienen aan het feit dat een klant graag de hypotheek wil oversluiten om op de kosten te besparen. Minister Dijsselbloem gaf eerder aan dat als er door de banken fouten zijn gemaakt bij de berekening van de boeterente, dat het aan hen is om dat recht te zetten en de gedupeerden daarvoor netjes te compenseren.

Het oversluiten van een hypotheek kan een aanzienlijk rentevoordeel opleveren. Aan de andere kant staat daar een eenmalige boeterente tegenover. De banken berekenen daarmee kosten voor het renteverlies dat zij lopen. Volgens stichting Oversluitclaim hebben banken jarenlang teveel gerekend aan deze boete. Het zou gaan om €3.447 teveel aan boeterente per klant.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online