Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rente voor 10 jaar vast bij Munt daalt onder rente 5 jaar vast

Rente voor 10 jaar vast bij Munt daalt onder rente 5 jaar vast
29 sep 2016

Lagere rente bij langere rentevaste periode

Het was decennialang gebruikelijk dat de rente opliep naarmate er werd gekozen voor een langere rentevaste periode. Dat heeft te maken met het feit dat die langere rentevaste periode meer zekerheid biedt voor de hypotheeknemer. Eventuele rentestijgingen leveren dan geen hogere maandlasten op. In ruil voor die hogere mate van zekerheid berekent de hypotheekverstrekker dan een opslag op de lagere hypotheekrentes. Het gebeurde al eerder dat de variabele hypotheekrente boven de vaste hypotheekrente uitsteeg. Het is echter de eerste keer dat een hypotheekverstrekker ervoor kiest om de rente op een langere rentevaste periode lager in te stellen dan bij een kortere rentevaste periode.

Voorkeuren van de pensioenfondsen

Directielid Jeroen Looman van Munt Hypotheken heeft zelf gereageerd op de berichtgeving die er onder andere in het Financiële Dagblad is ontstaan. Hij geeft aan dat het wellicht ongebruikelijk is dat een langere rentevaste periode een lagere hypotheekrente oplevert, maar dat dit vooral te maken heeft met de voorkeuren van de pensioenfondsen. Zij hebben er belang bij dat het geld zo lang mogelijk geïnvesteerd kan worden voor een vast rendement. Munt heeft er daardoor voordeel bij als klanten kiezen voor een (goedkopere) langere rentevaste periode voor de hypotheek.

De hypotheekrente bij Munt voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar is lager dan die bij een rentevaste periode van 5 jaar. Dat is opvallend, omdat de rente bij een langere rentevaste periode normaal gesproken hoger is. Munt berekent nu 1,7% rente bij 5 jaar vast, naast 1,69% rente bij een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online