Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Alleen rijke starter met stevig salaris kan hypotheek afsluiten

Alleen rijke starter met stevig salaris kan hypotheek afsluiten
4 okt 2016

Vermogen en een hoog inkomen

Uit de kwartaalmonitor van een hypotheekintermediair blijkt dat alleen de vermogende starter met een hoog inkomen er op dit moment in slaagt om een eigen woning te kopen. De rest van de starters heeft grote moeite om een eigen woning te kopen en lijkt zich daar in de grote steden al helemaal niet aan te hoeven wachten. Volgens de intermediair is dat een zorgelijke ontwikkeling, omdat het juist de starters zouden moeten zijn die de markt verder aanjagen en er daarmee voor zorgen dat het herstel verder door kan zetten.

Voorwaarden voor starters strenger geworden

Het lijkt te maken te hebben met het feit dat de voorwaarden voor starters er de laatste jaren een stuk strenger op zijn geworden. Nieuwe hypotheken dienen zij bijvoorbeeld binnen 30 jaar lineair of annuïtair af te lossen. Daarnaast mag er vanaf 2018 nog maximaal 100% van de waarde van de woning worden geleend en is de NHG-grens gedaald naar €245.000. Tenslotte zijn de inkomensregels die de banken dienen te hanteren bij de berekening van de maximale hypotheek aangescherpt. De verschillende voorwaarden maken het starters lastig om op basis van een beperkt vermogen en een gemiddeld inkomen een eigen woning te kunnen kopen.

De huizenmarkt zit weer flink in de lift, sinds 2014 lopen de prijzen weer op en neemt het aantal verkopen toe. Dat heeft er echter nog niet toe geleid dat ook starters zich weer zonder problemen over de woningmarkt kunnen bewegen. Slechts de starters met voldoende vermogen en een hoog inkomen kunnen het zich veroorloven een woning te kopen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online