Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woonbootbewoners hebben geen alternatief voor ING-hypotheek

Woonbootbewoners hebben geen alternatief voor ING-hypotheek
6 okt 2016

Run op woonboothypotheken

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Bond voor Makelaars in Schepen is er een run ontstaan op de hypotheken voor woonboten. Dat betekent dat veel kopers moeite hebben gehad met het afsluiten van een hypotheek en dat bovendien niet iedereen daarin geslaagd is. ING laat aan de andere kant overigens weten niets te hebben gemerkt van een eventuele run op hypotheken. De bank geeft wel aan dat er met verschillende partijen is gesproken over de hypotheken op woonboten, waardoor de bank kennis heeft kunnen delen. Of er daadwerkelijk een vervangende partij op zal staan valt op dit moment lastig in te schatten. Volgens ING is de markt voor hypotheken voor woonboten een lastige, waardoor de bank heeft besloten zich daaruit terug te trekken.

Verkopers raken gedupeerd

ING heeft aan de andere kant aangegeven dat het de portefeuille niet zomaar zal verkopen, daarvoor is deze op dit moment nog te winstgevend. Het lijkt erop dat vooral zij die hun woonboot op dit moment willen verkopen daar hinder van zullen ondervinden. Potentiële kopers hebben moeite om een hypotheek af te sluiten voor de woonboot, waardoor de vraag naar deze woningen enorm terugloopt. Als het gevolg daarvan lopen ook de prijzen terug van de boten. Het is op dit moment niet duidelijk hoe het verder zal gaan met de 12.000 woonboten die we in Nederland kennen. De kans bestaat dat er een andere partij op zal staan, maar daar is op dit moment nog geen zicht op.

ING biedt inmiddels geen nieuwe hypotheken voor woonboten meer aan, een maatregel die een half jaar geleden werd aangekondigd. Het is veel kopers van woonboten niet gelukt om in de tussentijd een alternatief te vinden. Dat betekent dat het nu alleen nog bij de Rabobank mogelijk is om een hypotheek voor een woonboot af te sluiten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online