Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Omslag in woningmarkt zichtbaar voor makelaars

Omslag in woningmarkt zichtbaar voor makelaars
10 okt 2016

De handel verloopt weer sneller De makelaars zien onder andere dat de handelsbeller verloopt dan voorheen. De afgelopen jaren werden veel woningen verkocht onder het voorbehoud dat ook de bestaande eigen woning verkocht zou worden. Verkopers hoeven dat nu steeds minder te accepteren, ze weten immers dat er meer kopers beschikbaar zullen zijn die wellicht minder waarde hechten aan deze eis. Dit leidt ertoe dat verkopers weer meer te zeggen krijgen en dat zij ook minder van de vraagprijs af hoeven te wijken. De makelaars zagen de omslag al in 2015 aankomen en geven aan dat het effect de laatste maanden alleen maar sterker lijkt te zijn geworden. Bovendien zal de trend nog wel even doorzetten, waardoor kopers steeds minder te kiezen krijgen.

Aanbod van woningen neemt toe Desalniettemin neemt het aanbod van woningen de laatste tijd toe. Dat heeft onder andere te maken met de woningcorporaties die er steeds vaker voor kiezen om huurwoningen te koop aan te bieden. Het gaat om zowel aanbiedingen voor de bestaande huurders als daarnaast ook aan starters op het moment dat de huurder besluit te vertrekken. Dat is volgens de makelaars gunstig voor de woningmarkt, omdat het ervoor zorgt dat het aanbod toeneemt en er voor de kopers weer wat meer te kiezen valt. De totale ontwikkelingen op de woningmarkt zien er op dit moment gunstig uit, waardoor zowel kopers als verkopers weer meer kunnen profiteren dan een paar jaar geleden.

Er is volgens makelaars sprake van een omslag in de woningmarkt. De angst is er bij de meeste mensen uit en dat betekent dat er weer ruimte is voor vertrouwen. De woningmarkt is volop in beweging, iets waar de makelaars garen bij spinnen. De laatste jaren was er sprake van een kopersmarkt, inmiddels krijgt de verkoper weer meer te zeggen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.