Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

55-plusser zit op rozen op de woningmarkt

55-plusser zit op rozen op de woningmarkt
15 okt 2016

Hoge overwaarde voor ouderen

Ouderen sluiten 14% meer hypotheken af dan starters, wat aangeeft dat zij hiertoe meer mogelijkheden lijken te hebben. Dat heeft onder andere te maken met de overwaarde op de huidige woning, die ze wat meer vrijheid biedt. Des te hoger de overwaarde, des te gemakkelijker de bank akkoord gaat met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De huizenprijzen lopen op, iets waar de starters vanwege het gebrek aan overwaarde meer last van hebben. 55-plussers slagen er veelal in hun woning duurder te verkopen dan waar ze die voor gekocht hebben. Indien ze bovendien aflossingen hebben gedaan is er al snel sprake van een overwaarde van een aantal tienduizenden euro’s. Dat maakt het in de huidige markt een stuk gemakkelijker om een nieuwe woning te kopen.

Rentekorting op de hypotheek

Daar komt bij dat 55-plussers met een flinke overwaarde kunnen rekenen op rentekorting. Des te lager de hypotheek die iemand nodig heeft ten opzichte van de waarde van de woning, des te groter de rentekorting die een hypotheekverstrekker kan aanbieden. Dat heeft te maken met het relatief beperkte risico voor een geldverstrekker. Het zijn daardoor opnieuw de 55-plussers die hier optimaal van kunnen profiteren. Het zijn daarom op dit moment niet de starters die de kar trekken, het zijn de ouderen die ervoor zorgen dat de woningmarkt verder in beweging kan komen.

De 55-plusser heeft de woningen voor het uitzoeken en hoeft zich weinig zorgen te maken over de financiering. Het blijkt dat zij overmatig actief zijn op de woningmarkt, nu de prijzen weer stijgen en de markt in beweging komt. Ze hebben veel meer mogelijkheden dan starters, mede dankzij een hoge overwaarde op hun bestaande woningen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.