Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt in Amsterdam dreigt over te koken

Woningmarkt in Amsterdam dreigt over te koken
24 okt 2016

Betaalbaar in Zuidoost en Nieuw-West

Ook in Zaanstad, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel zijn de gevolgen inmiddels zichtbaar. Er ontstaan verkopersmarkten, waarbij de verkoper de kopers voor het uitkiezen heeft. Dat blijkt onder andere uit de door de NVM uitgegeven kwartaalcijfers over de huizenmarkt. Volgens de voorzitter is het in Zuidoost en Nieuw-West op dit moment nog mogelijk om een woning te kopen voor een redelijke prijs, maar hoeft dat ook daar niet lang meer te duren. Als de markt zich op de huidige wijze blijft ontwikkelen zullen ook daar de prijzen flink op gaan lopen, waardoor het haast onmogelijk wordt om voor een redelijke prijs een woning te bemachtigen in de hoofdstad.

Parallel met de jaren ’90

Volgens de voorzitter van de MVA is er sprake van een parallel met de jaren ’90. Destijds nam het aanbod snel af, liepen de prijzen op en stond de rente relatief laag. Het gevolg waren sterk stijgende prijzen. In bepaalde jaren was er sprake van een prijsstijging van meer dan 20% per jaar. Dit resulteerde uiteindelijk in een overspannen markt die tijdens de kredietcrisis tot grote problemen leidde. Het is de vraag of we het nu weer zo ver zullen laten komen, nu de vorige crisis net achter de rug is. Toch lijkt er voorlopig geen rem te zitten op de ontwikkeling van de huizenprijzen in de hoofdstad, waardoor er opnieuw een grote bubbel dreigt.

De woningmarkt in Amsterdam ontwikkelt zich in rap tempo, de situatie lijkt er behoorlijk uit de hand te lopen. Volgens de voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) is er haast geen woning meer te krijgen. Als het huidige tempo van verkopen zich doorzet zal het in 2017 haast onmogelijk zijn om er nog een woning te kopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.