Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

NHG in 2017 maakt hogere hypotheek mogelijk

NHG in 2017 maakt hogere hypotheek mogelijk
27 okt 2016

Nieuwe rekenwijze voor de NHG

De maximale koopsom binnen de NHG werd eerder verhoogd naar €350.000, als tijdelijke maatregel om de woningmarkt er bovenop te helpen. Vanaf 2012 werd de grens weer afgebouwd. Tot op heden werden ook de 6% bijkomende kosten voor de aankoop van een woning meegerekend. Dat is per 1 januari 2016 niet langer het geval. De gemiddelde woningwaarde zal leidend worden. Dat betekent dat de maximale financiering op basis van NHG afhankelijk wordt van de gemiddelde woningwaarde. Deze is nu vastgesteld op €245.000. Het betekent dat woningen van die waarde te financieren zijn met de garantie. In de praktijk nemen de mogelijkheden dus toe, goed nieuws voor huizenkopers.

Verbetering voor huizenkopers

De nieuwe regels met betrekking tot de NHG betekenen goed nieuws voor huizenkopers. Dat betekent immers dat zij bij woningen met een waarde tot maximaal €245.000 in aanmerking kunnen komen voor de garantie. Dit jaar was dat nog iets meer dan €231.000. De NHG is interessant, omdat het de banken een grotere mate van zekerheid biedt over het onderpand en de terugbetaling van het krediet. In de praktijk levert dat een lagere hypotheekrente op, waardoor het dankzij de NHG mogelijk is om goedkoper geld te lenen en uiteindelijk goedkoper te wonen. Het is aan de andere kant wel van belang dat kopers beseffen dat ze de aankoopkosten in dat geval uit de eigen middelen dienen te betalen, het is niet mogelijk om die ook mee te financieren binnen de NHG.

De maximale koopsom die in 2017 met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te financieren valt valt hoger uit dan nu het geval is. Het is dan mogelijk om een woning met een koopsom tot €245.000 met de garantie te financieren. Op dit moment gaat het nog om €231.132, wat een stijging van 6% betekent voor huizenkopers.