Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Strengere inkomensnormen hebben niet geleid tot lagere maximale hypotheek

Strengere inkomensnormen hebben niet geleid tot lagere maximale hypotheek
29 okt 2016

Normen zijn strenger geworden

De normen om geld te lenen voor een eigen woning zijn de laatste jaren flink strenger geworden. Dit vormde een reactie op de kredietcrisis en de jaren daarvoor, waarin het mogelijk was om tot 8x het inkomen te lenen voor een eigen woning. Dat is nu niet meer het geval, waardoor een gemiddeld huishouden minder kan lenen om daarmee de eigen woning te financieren. Bovendien is de hypotheekrenteaftrek alleen nog beschikbaar voor nieuwe hypotheken die als annuïteit worden afgesloten en is er een maximum gesteld aan de leenmogelijkheden ten opzichte van de waarde van de woning. Het heeft er echter nog niet toe geleid dat de maximale hypotheek lager is geworden.

Rente gedaald en inkomens gegroeid

Volgens DNB heeft dat niet te maken met het gebrek aan effect van de maatregelen. In plaats daarvan is de rente de afgelopen tijd en zijn de inkomens gestegen. Als het gevolg daarvan kunnen we ondanks de strengere normen nog evenveel lenen als voorheen. Op het moment dat de rente weer begint te stijgen of we te maken krijgen met lagere lonen is de kans groot dat de maximale hypotheek wel af zal nemen. Wat dat betreft zitten we met betrekking tot de woningmarkt in een gunstige situatie, waardoor de effecten van de maatregelen wat in het niet lijken te vallen.

De strengere inkomensnormen om een hypotheek af te sluiten leiden er tot nu toe niet toe dat de maximale hypotheek over de gehele linie afneemt. Dat blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Het instituut stelt in een analyse dat er dankzij de lagere rente en de hogere inkomens sprake is van een stabiele situatie op de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.