Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenbezitters regelmatig bezorgd over aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters regelmatig bezorgd over aflossingsvrije hypotheek
31 okt 2016

Actief mogelijke problemen signaleren

Als het gevolg daarvan maakt 16% van de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zich daar wel eens zorgen over. Dat blijkt uit een enquete van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Een derde van hen denkt de schuld op de einddatum niet volledig af te kunnen lossen. Bovendien denkt slechts iets meer dan de helft de hypotheeklasten ook op basis van het pensioen te kunnen betalen. De VEH en de AFM dringen er daarom bij de banken op aan om actief problemen te signaleren op het moment dat de einddatum in zicht komt. Het risico bestaat dat huizenbezitters op de einddatum niet zomaar een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten op basis van hun pensioen, waardoor ze de woning dienen te verkopen.

Ongerust over de aflossingsvrije hypotheek

Verschillende ondervraagden ervaren enige ongerustheid wanneer het gaat om het aflossen van de hypotheek. Tijdens de looptijd doen zij nog geen aflossingen, waardoor aan het eind van de looptijd de volledige schuld overeind staat. Uiteraard is de waarde van de woning groot genoeg om die af te kunnen lossen, maar dat betekent dat de woning verkocht dient te worden. In plaats daarvan zullen veel mensen op basis van hun pensioen een nieuwe hypotheek af moeten sluiten. Het is echter in veel gevallen maar de vraag of het pensioen hoog genoeg is om de woning te kunnen blijven financieren. Indien dat niet het geval blijkt zal de woning alsnog verkocht dienen te worden.

Het was eind jaren negentig zeer gebruikelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. De huizenprijzen schoten omhoog, waardoor er geen reden bestond om aan te nemen dat er geld bij zou moeten aan het eind van de looptijd. Er zou een stevige overwaarde op woningen ontstaan. Vandaag de dag ziet het er allemaal net iets anders uit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.