Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

NHG-hypotheek met lange rentevaste periode valt lager uit

NHG-hypotheek met lange rentevaste periode valt lager uit
3 nov 2016

Minder aftrek vanwege lage rente

De lagere maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft te maken met de extreem lage hypotheekrente, die leidt tot een lagere aftrek. Met name bij de afnemers van een NHG-hypotheek met een zeer lage rente is hier sprake van. Deze leningen hebben een lagere rente dan kredieten zonder de garantie. Dit betekent in de praktijk dat er minder hypotheekrenteaftrek beschikbaar is, waardoor de leenmogelijkheden lager uitvallen. Andersom is het bij een hogere rente juist mogelijk om wat meer te lenen. Het Nibud waarschuwt uiteraard voor die hogere hypotheken, omdat de kosten dan verder op kunnen lopen op het moment dat de lage rentestanden voorbij zijn en die weer op begint te lopen.

Meer dan €9.000 minder hypotheek

In de praktijk zal een eenverdiener met een bruto inkomen van €35.000 per jaar bij een hypotheekrente van 1,75% per jaar bijvoorbeeld ruim €8.000 minder kunnen lenen dan nu het geval is. Bij tweeverdieners kan het verschil nog wat verder oplopen. Indien zij samen een inkomen van €40.000 per jaar hebben en een rente van 1,75% per jaar betalen valt de hypotheek ruim €9.000 lager uit. Het betekent in de praktijk dat veel kopers met een NHG-hypotheek met een zeer lage rente uiteindelijk minder kunnen lenen, dan wanneer zij meer rente zouden betalen. Bij een rente van 2,5% zouden zij meer kunnen lenen en een rente van 2,75% per jaar zou nog gunstiger uitpakken. De Nationale Hypotheek Garantie biedt wat dat betreft niet alleen maar voordelen.

Veel consumenten zullen vanaf 1 januari 2017 meer hypotheek kunnen krijgen, waardoor ze een duurdere woning kunnen kopen. Er bestaan echter ook uitzonderingen. Het blijkt dat kopers met een NHG-hypotheek met een rente die meer dan 10 jaar vast ligt juist minder kunnen lenen. Het is een uitwerking van de nieuwe hypotheeknormen van het Nibud.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.