Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Tweede Kamer wil voorwaarden hypotheek soepeler maken

Tweede Kamer wil voorwaarden hypotheek soepeler maken
5 nov 2016

Onredelijke situaties

Volgens de Tweede Kamer kunnen er op basis van de huidige normen door het Nibud onredelijke situaties ontstaan. Erik Ronnes (CDA) heeft daarom besloten om een motie in te dienen. Die werd door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. Samen roepen ze de regering op om iets aan de normen te doen, zodat het voor een grotere groep mogelijk wordt om een hypotheek af te sluiten. Volgens Ronnes is het goed dat we gebruik maken van een norm voor de banken, maar gaan ze daar op dit moment te streng mee om. Door daar verandering in te brengen zou het minder vaak voor moeten komen dat er onredelijke situaties ontstaan.

Ten onrechte nul op het rekest

Volgens Ronnes krijgen veel mensen die een hypotheek willen afsluiten nu onterecht vaak nul op het rekest. Zij zouden de kosten van een hypotheek goed kunnen dragen, maar voldoen net niet aan de strenge normend ie er gelden. Met name jongeren hebben daar last van, omdat ze op basis van het startsalaris nog te weinig verdienen. Na een paar jaar loopt het inkomen doorgaans flink op, waardoor ze meer maandlasten kunnen betalen. Ze houden daardoor nog schaarse goedkope huurwoningen bezet, waardoor heel de woningmarkt daar last van kan hebben. Door de leennormen aan te passen moet daar verandering in komen en zou de woningmarkt als geheel daar voordeel bij moeten hebben.

De Tweede Kamer is van mening dat de voorwaarden om een hypotheek te verstrekken op dit moment te streng zijn. Het Nibud stelt de normen vast, die banken vervolgens kunnen gebruiken om hypotheken aan te bieden. De Tweede Kamer vindt dat de normen moeten worden aangepast, bijvoorbeeld door rekening te houden met lagere energielasten en stijgende inkomens.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online