Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Blok-hypotheek voor starters komt eraan

Blok-hypotheek voor starters komt eraan
7 nov 2016

Twee leningen voor de starter

De starter die gebruik wenst te maken van een Blok-hypotheek sluit eigenlijk twee leningen af. De eerste lening is een annuïtaire, inclusief de verplichte aflossingen. Daarnaast wordt er een tweede lening afgesloten om de aflossingen van de eerste te kunnen doen. Op dat tweede deel wordt er niet afgelost. Als het gevolg daarvan ontstaat er op termijn een niet-aftrekbare schuld, namelijk voor het deel waarop geen aflossingen worden gedaan. De duo-hypotheek leidt uiteindelijk voor maximaal de helft tot dezelfde lasten als een aflossingsvrije hypotheek, die ervoor moet zorgen dat meer starters de kans krijgen om een eigen woning te kopen. Zelfs wanneer ze op dat moment nog slechts een beperkt inkomen tot hun beschikking hebben.

Kritiek op de Blok-hypotheek

Er is al sinds de lancering van het plan sprake van veel kritiek op de Blok-hypotheek. Dat heeft te maken met de niet-aftrekbare en oplopende lening. Dit zou op termijn juist zorgen voor hoge lasten, waardoor de starter van de regen in de drup terecht komt. Bovendien waren de banken niet enthousiast, zij spraken van een onnodig complex product dat er niet toe zou leiden dat meer starters toegang krijgen tot de woningmarkt. Het lijkt erop dat de hypotheek er nu uiteindelijk toch gaat komen, ondanks alle negatieve reacties die we hebben gezien. De markt zal dan uiteindelijk moeten uitwijzen of het product starters weet te verleiden om op basis daarvan een eigen woning te kopen wanneer ze daar nog geen reguliere mogelijkheden voor hebben.

De nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2013 verplichten kopers bij een nieuwe hypotheek direct te starten met aflossen. De aflossing dient vervolgens in maximaal 30 jaar plaats te vinden. Minister Blok ontwikkelde een speciale hypotheek voor starters, warbij zij geld kunnen lenen voor de aflossingen. Deze lijkt er ondanks de kritiek nu toch te gaan komen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.