Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Maximale hypotheek zal voor veel mensen dalen

Maximale hypotheek zal voor veel mensen dalen
8 nov 2016

Hypotheek daalt niet voor iedereen

De daling is opvallend, omdat het Nibud eerder nog aangaf dat de leennormen in 2017 juist wat ruimer zouden worden. Dat blijkt nu toch niet het geval te zijn, ondanks de toegenomen koopkracht en de lage rente van dit moment. Het heeft te maken met de nieuwe hypotheekregels. Deze zijn weer een stukje strenger dan voorheen, waardoor het op basis van hetzelfde inkomen niet meer mogelijk is om net zoveel te lenen als dit jaar. Dit kan een rem betekenen voor de woningmarkt, die na jaren van crisis eindelijk weer bezig is aan een herstel.

Hypotheekregels strenger in 2017

Het is vanaf 1 januari 2017 nog mogelijk om maximaal 101% van de waarde van de woning te lenen, nu is dat nog 102%. In 2018 wordt dit zelfs nog verder afgebouwd naar 100% en er gaan al stemmen op om dit uiteindelijk terug te brengen naar 80%. Bovendien bedraagt de maximale hypotheekrenteaftrek vanaf 2017 nog 50,5%. Dat was voorheen maximaal 52% op basis van de hoogste belastingschijf. De nieuwe regels voor de woningmarkt leiden ertoe dat het in een aantal gevallen lastiger wordt om geld te lenen voor een eigen woning. In de gevallen dat dit wel lukt zal de maximale hypotheek in veel gevallen lager uitvallen dan voor 31 december 2016 het geval zou zijn.

De maximale hypotheek is afhankelijk van het inkomen en de hypotheekregels die er gelden. De overheid zal de regels vanaf 1 januari 2017 weer wat strenger maken. Dat betekent dat de maximale hypotheek voor veel mensen weer wat lager zal uitvallen. Zij hebben dan minder mogelijkheden om geld te lenen voor een eigen woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.