Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

BKR-bemiddelaar niet blij met nieuwe hypotheekregels

BKR-bemiddelaar niet blij met nieuwe hypotheekregels
10 nov 2016

De invloed van een BKR-registratie

De BKR-registratie kan van grote invloed zijn op de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. De hypotheekmogelijkheden hangen af van het inkomen en de schulden aan de andere kant. Nieuwe geregistreerde schulden kunnen er op die manier toe leiden dat huizenkopers duizenden euro’s minder kunnen lenen. Zowel BKR-bemiddelaars als bijvoorbeeld hypotheekadviseurs zijn daarom niet blij met de nieuwe regels. Die zouden er op termijn toe kunnen leiden dat een kleinere groep de kans krijgt om een eigen woning te kopen, iets dat de ontwikkeling van de woningmarkt in het algemeen niet ten goede zal komen.

Grote gevolgen voor de woningmarkt

De woningmarkt heeft behoefte aan een grote groep kopers, waardoor iedere negatieve invloed ertoe kan leiden dat er minder woningen verkocht zullen worden. Juist nu er sprake is van een broos herstel van de woningmarkt is het volgens diverse analisten niet verstandig om de regels met betrekking tot de BKR-registratie aan te gaan scherpen. Het zal in de praktijk leiden tot meer registraties, maar ook tot nieuwe onzekerheid en angst binnen de woningmarkt. Het kan afbreuk doen aan het vertrouwen dat er bij de hypotheekverstrekkers bestaat. Op die manier kan de nieuwe BKR-registratie van kleinere kredieten met een korte looptijd op termijn grote gevolgen hebben voor iedereen die een krediet wil afsluiten.

Een BKR-bemiddelaar heeft laten weten niet blij te zijn met de nieuwe hypotheekregels. Vanaf 1 december zal het BKR schulden vanaf €250 gaan registreren, vanaf een looptijd van een maand. Het gaat nu nog om schulden vanaf €500 met een looptijd van 3 maanden. Het betekent in de praktijk dat meer mensen moeite zullen krijgen om een hypotheek af te sluiten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online