Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt raakt oververhit door actieve investeerders

Woningmarkt raakt oververhit door actieve investeerders
14 nov 2016

Schaarste op de woningmarkt

De schaarste op de woningmarkt leidt er in de grote steden toe dat de vraagprijzen snel oplopen. Woningen worden binnen maximaal een paar weken verkocht en het is niet ongebruikelijk dat er een bod van boven de vraagprijs wordt gedaan. Dat heeft deels te maken met het feit dat veel mensen graag in de grote steden willen wonen. Daarnaast lijken ook de investeerders van invloed. Door woningen op te kopen creëeren ze een belangrijke mate van schaarste. De prijzen lopen op, waardoor ze hun bezit meer waard zien worden. De investeerders hebben er daarom belang bij dat het aanbod beperkt blijft. Het grote nadeel van deze werkwijze is dat het een bubbel creëert en dat starters in veel gevallen achter het net zullen vissen wanneer ze een woning willen kopen.

Normaal om te "overbieden"

Een aantal makelaars geeft particulieren al aan dat het in sommige gevallen onverstandig is om een bod uit te brengen op een woning, bijvoorbeeld wanneer dat ver boven de vraagprijs ligt. De makelaars zeggen hun klanten de woning te gunnen, maar ze ervoor te willen behoeden dat ze hoog inzetten om de investeerders te slim af te kunnen zijn. De woningmarkt in met name Utrecht en Amsterdam wordt in rap tempo ongeschikt gemaakt om een eigen woning te kopen als particulier. Het lijkt wat dat betreft van belang om de huidige activiteiten op de woningmarkt door investeerders goed in de gaten te houden en daar mogelijk paal en perk aan te stellen.

De woningmarkten in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht ontwikkelen zich in rap tempo. Dat lijkt aan te geven dat er vanuit particulieren veel vraag is naar woningen in deze steden. Er is daarnaast echter sprake van een aantal investeerders. Zij kopen de woningen op, waardoor er schaarste ontstaat en de prijs oploopt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.