Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

NHG in 2017: hogere hypotheek mogelijk

NHG in 2017: hogere hypotheek mogelijk
15 nov 2016

Maximale koopsom van €245.000

Dit jaar was het nog mogelijk om een woning met een koopsom van maximaal €231.132 te financieren op basis van de NHG. Dat is voordelig, omdat het extra zekerheid biedt voor de bank die de hypotheek verstrekt. In ruil voor die aanvullende zekerheid biedt de bank een scherper rentetarief aan. Het resultaat is een goedkopere hypotheek dankzij de lagere rente, waardoor een grotere groep mensen de kans heeft om een eigen woning te kopen. Per 1 januari 2017 ligt de grens voor de maximale koopsom met NHG op €245.000. Die stijging van 6% zal ervoor zorgen dat meer huizenkopers in aanmerking komen voor de garantie.

Nieuwe rekenwijze voor de Nationale Hypotheek Garantie

De verhoging van de maximale koopsom op basis van NHG is gevolg van een nieuwe rekenwijze. Tot nu toe was er sprake van een maximaal bedrag, inclusief de kosten koper. Vanaf 1 januari 2017 is dat niet langer het geval. De maximale koopsom voor de NHG heeft dan puur betrekking op de koopsom van het huis, de kosten koper worden buiten beschouwing gelaten. Dat betekent aan de andere kant wel dat huizenkopers vaker eigen middelen in dienen te brengen voor de aankoopkosten. Het is per 1 januari 2017 namelijk nog mogelijk om maximaal 101% van de waarde van de woning te financieren met een hypotheek.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal vanaf 1 januari 2017 een nieuwe rekenwijze gebruiken. Dat is goed nieuws voor huizenkopers, want zij kunnen een woning tot een hogere koopsom financieren op basis van de NHG. Het betekent concreet 6% meer financiële mogelijkheden voor kopers die hier gebruik van maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.