Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningkopers lijken voorkeur te hebben voor flexibele hypotheek

Woningkopers lijken voorkeur te hebben voor flexibele hypotheek
17 nov 2016

Lineaire hypotheek bij aanvang te duur

De lineaire hypotheek is op de lange termijn veelal goedkoper dan de annuïtaire hypotheek. Bij aanvang zijn de maandlasten echter (een stuk) hoger, waardoor weinig huizenkopers hier gebruik van maken. Zij proberen de hypotheek te koppelen aan hun inkomen, dat gedurende de eerste jaren juist nog laag is. De relatief lage netto lasten van de annuïtaire hypotheek sluiten beter bij hun inkomen aan. Het is een van de redenen dat de lineaire hypotheek niet bepaald populair is. ING heeft enige tijd geleden zelfs besloten om de hypotheek helemaal uit het aanbod te halen. Er zouden te weinig mensen voor kiezen, waardoor de bank heeft besloten zich te richten op de annuïtaire variant waarbij de bruto maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk blijven.

Flexibiliteit in de hypotheek

Uit het onderzoek van de Volkskrant komt daarnaast naar voren dat klanten een voorkeur hebben voor flexibiliteit in de hypotheek. Sterker nog, ze zijn bereid daar wat meer voor te betalen indien ze nu de kans hebben om een flexibel contract af te sluiten. Dat is opvallend, omdat we er als Nederlanders natuurlijk om bekend staan dat we de hypotheek graag zo goedkoop mogelijk afsluiten. De flexibele hypotheek gaat daar tegenin. Wellicht heeft het te maken met de toch al lage rente op dit moment, naast de mogelijkheid om een financieel complex product als een hypotheek wat minder ‘definitief’ af te sluiten op basis van strikte voorwaarden.

De Volkskrant deed onderzoek naar de voorkeuren van huizenkopers, met betrekking tot de hypotheek. Het is al langer bekend dat de lineaire hypotheek niet zo populair is, ondanks dat het op de langere termijn een meer voordelige keuze vormt dan de annuïtaire hypotheken. Het blijkt bovendien dat klanten graag wat meer betalen voor een flexibele hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.