Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Einde historisch lage hypotheekrente lijkt in zicht

Einde historisch lage hypotheekrente lijkt in zicht
22 nov 2016

Kleine verhogingen van de hypotheekrente

Ook de Rabobank kondigde eerder al een verhoging van de hypotheekrente aan. De banken baseren zich op de verwachtingen op de internationale kapitaalmarkten. Donald Trump werd verkozen tot nieuwe president. Hij geeft aangegeven flink te willen investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur van het land. Dat betekent dat er waarschijnlijk veel geld geleend zal worden. De kans is groot dat de rente daardoor gaat stijgen, waardoor de banken daar nu alvast op in dienen te spelen. Het betekent in de praktijk dat de hypotheekrente ook in Nederland kan gaan oplopen, waardoor het weer wat duurder wordt om een hypotheek af te sluiten.

Meer verkopen op de woningmarkt

Op korte termijn zal dat waarschijnlijk leiden tot een verdere groei van het aantal hypotheekaanvragen. De woningmarkt trekt al behoorlijk aan. Nu het erop lijkt dat het nog een beperkte tijd mogelijk is om van de lage rente te profiteren is de kans groot dat nog meer mensen hun kans grijpen. De banken verwachten dat het aantal hypotheekaanvragen de komende tijd flink op zal lopen en geven aan er alles aan te doen om die zo goed mogelijk te verwerken. We zullen moeten afwachten of het inderdaad gaat om een structurele stijging van de hypotheekrente, nadat deze zeer lang op een historisch laag punt heeft gestaan.

Het einde van de historisch lage hypotheekrente lijkt in zicht, nu onder andere ABN Amro en ING hun tarieven licht verhogen. Het lijkt een aanleiding voor nog meer huizenkopers om in actie te komen. De huidige kleine stijgingen van de hypotheekrente kunnen ertoe leiden dat de druk op de woningmarkt alleen maar verder toe zal nemen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.