Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek in 2017: 6 wijzigingen ten opzichte van 2016

Hypotheek in 2017: 6 wijzigingen ten opzichte van 2016
24 nov 2016

Maximale hypotheek, rente en NHG

De maximale hypotheek in 2017 bedraagt nog 101% van de marktwaarde van de woning. Nu is dat nog 102%. Dat betekent dat een groter deel van de kosten koper voor eigen rekening zal komen. De maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen zal bovendien dalen, wanneer er sprake is van een rente lager dan 2% per jaar. Het Nibud wil daarmee voorkomen dat huizenkopers in de problemen komen, op het moment dat de rente weer zal gaan oplopen. Ten derde komt de NHG-grens wat hoger te liggen. Het gaat voortaan om €245.000, exclusief 6% bijkomende kosten. Voorheen ging het om dat bedrag inclusief de bijkomende kosten, waardoor er onder de streep meer woningen binnen de NHG-mogelijkheden zullen vallen.

Aftrek, schenken en starterslening

De hypotheekrenteaftrek wordt in 2017 verder beperkt, zoals dat al langer het geval is. De hypotheekrenteaftrek bedraagt op basis van het inkomen nog maximaal 50%. Dit wordt jaarlijks met 0,5% verlaagd om uiteindelijk op 38% uit te komen. Het is aan de andere kant in 2017 toegestaan om maximaal €100.000 aan schenkingen voor een eigen woning te ontvangen. Dit geldt voor iedereen tussen e 18 en 40 jaar oud die het geld gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Tenslotte gaat de starterslening op de schop. Het is dan van belang om hierop ook meteen te gaan aflossen, behalve wanneer er een combinatielening wordt gekozen.

De hypotheek in 2017 gaat er op 6 fronten anders uitzien dan nu het geval is. Dat heeft vooral te maken met wijzigingen die het kabinet doorvoert om de woningmarkt met het oog op de toekomst stabieler te maken. We zetten de verschillende wijzigingen in de hypotheek voor volgend jaar op een rij.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.