Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Situatie op woningmarkt Amsterdam wordt nog benauwender

Situatie op woningmarkt Amsterdam wordt nog benauwender
26 nov 2016

Meer vraag door stijgende hypotheekrente

Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam geeft aan dat een stijgende hypotheekrente normaal gesproken een remmend effect op de vraag heeft. Nu is er echter sprake van een groeiende vraag, omdat huizenkopers nog snel hun slag proberen te slaan. Dit leidt er in Amsterdam echter toe dat de woninggekte alleen maar verder toeneemt. De huizenprijzen lopen verder op en huizenkopers dienen vaak zonder voorbehoud van financiering te tekenen. Ze dienen binnen enkele dagen een beslissing te nemen, om niet achter het net te vissen. Het is de hoop van veel huizenkopers en makelaars dat de situatie na verloop van tijd wat zal stabiliseren.

Aanbod nog altijd zeer beperkt

Het aanbod op de woningmarkt van Amsterdam is nog altijd zeer beperkt. Tijdens de crisis stonden er gemiddeld 9.000 woningen te koop. Op dit moment zijn dat er nog slechts 1.700. Bovendien is het de verachting dat dit volgend jaar alleen nog maar minder zal worden, omdat meer mensen nog vlot willen profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Dat kan ertoe leiden dat de prijzen verder oplopen, waardoor het risico op een nieuwe huizenbubbel ontstaat. Ook in andere steden in Nederland is er sprake van een beperkt aanbod van koopwoningen. Toch is de situatie nergens zo nijpend als in Amsterdam, waar de vraag groter lijkt te zijn dan in welk ander deel van Nederland dan ook.

De situatie op de woningmarkt in Amsterdam is al langer onderwerp van gesprek. De vraag naar woningen is er zeer groot, terwijl er aan de andere kant een beperkt aanbod beschikbaar is. De recente verhoging van de hypotheekrente lijkt juist meer olie op het vuur te gooien, dan dat er een remmende werking vanuit gaat.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online