Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

CPB pleit voor afbouw oneerlijke subsidies voor de woningmarkt

CPB pleit voor afbouw oneerlijke subsidies voor de woningmarkt
28 nov 2016

Diverse subsidies moeten op de schop

Er is volgens het CPB sprake van een aantal subsidies die de eerlijke werking van de markt in de weg zitten. Het gaat dan onder andere om de hypotheekrenteaftrek die verder afgebouwd zou moeten worden. Momenteel wordt die al afgebouwd tot 38%, maar dat gebeurt slechts met een half procentpunt per jaar. Het CPB vindt dat dit niet snel genoeg gaat. Bovendien zouden beleggers vrijstelling moeten krijgen van de verhuurdersheffing en vindt het CPB dat ook de sociale huurprijzen omhoog kunnen. Op die manier zou de woningmarkt er weer eerlijker uit komen te zien. Dat moet goed zijn voor zowel de huurwoningen als de koopwoningen. Het CPB baseert zich hiervoor op eigen onderzoek naar zowel de huurmarkt als de koopmarkt.

Eerlijke woningmarkt met eerlijke wonignprijzen

Met name de hypotheekrenteaftrek is een lastig punt. Voorstanders hiervan vinden dat daar niet zomaar aan getornd mag worden, terwijl tegenstanders aangeven dat de aftrek leidt tot onnodig hoge huizenprijzen, waardoor met name starters moeite hebben om een eigen woning te kopen. Zij die al een huis hebben vinden het natuurlijk van belang dat de prijs van de woning in ieder geval niet daalt, terwijl zij die een huis willen kopen daar juist wel op uit zijn. Toch lijkt het kabinet ontvankelijk voor de adviezen van het CPB. Het is wat dat betreft niet uitgesloten dat een volgend kabinet de hypotheekrenteaftrek verder zal beperken, waardoor daar op termijn nog minder van over zal blijven.

Het CPB oordeelt dat er sprake is van een aantal oneerlijke subsidies voor de woningmarkt. Die houden te hoge prijzen in stand en leiden er bijvoorbeeld toe dat goedkope huurwoningen bewoond worden door te hoge inkomens. Door de oneerlijke subsidies voor de woningmarkt af te schaffen moet het mogelijk zijn daar verandering in te brengen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online