Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Meer hypotheek mogelijkheden voor ZZP-ers

Meer hypotheek mogelijkheden voor ZZP-ers
29 nov 2016

Minimaal één jaar zelfstandig

Vanaf 1 december 2016 is het voor ZZP-ers niet langer verplicht om minimaal 3 jaar jaarcijfers te kunnen overleggen. Het is vanaf dat moment al mogelijk om al na één jaar zelfstandigheid aanspraak te maken op de NHG-dekking. Dat betekent in de praktijk dat ZZP-ers het gemakkelijker krijgen om een hypotheek aan te vragen, omdat de NHG zorgt voor extra zekerheid voor zowel de hypotheeknemer als de kredietverstrekker. We tellen in Nederland ruim 1,28 miljoen ZZP-ers, wat betekent dat er een grote groep bij komt die gemakkelijker een hypotheek aan kan gaan vragen. Dat moet er vooral voor zorgen dat de woningmarkt verder in de lift komt, bijvoorbeeld buiten de bekende stedelijke gebieden.

Berekening van de maximale hypotheek

Uiteraard zullen de banken de maximale hypotheek blijven berekenen op basis van inkomen. Dat is voor ZZP-ers niet anders dan voor werknemers in loondienst. Voor ZZP-ers wordt normaal gesproken een formule gebruikt op basis van de meest recente 3 jaren. Indien zelfstandigen minder dan 3 jaar actief zijn zullen zij over het algemeen een visie op de toekomst moeten schetsen en dient het inkomen voldoende aanleiding te geven om er vanuit te gaan dat er een financieel zeker bestaan geleden wordt. Als dat het geval is krijgen de banken er dankzij de NHG voor ZZP-ers automatisch meer zekerheid bij.

ZZP-ers hebben het op dit moment relatief lastig om een hypotheek af te sluiten. Zij komen moeilijker in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat ze daarvoor minimaal 3 jaar zelfstandig dienen te werken. Dat gaat veranderen, waardoor zij eerder aanspraak kunnen maken op deze aanvullende zekerheid.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.