Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekbranche maakt zich zorgen over Amsterdam

Hypotheekbranche maakt zich zorgen over Amsterdam
3 dec 2016

Kwaliteiten van de klant

De versterkers van hypotheken kijken goed naar de waarde van woningen, maar ook naar de kwaliteiten van een klant. Op die manier valt er een goed beeld te schetsen van de financiële situatie en is het mogelijk de risico’s uitstekend in kaart te brengen. Dit stelt onder andere Jan Jaap Hengelbroek. Hij is directielid bij vermogensbeheerder Dutch Mortgage Funding Company en Hypotheekverstrekker Munt Hypotheken. Hij geeft aan dat we ons weinig zorgen hoeven te maken, omdat ook de hypotheekverstrekkers door hebben dat er in Amsterdam sprake is van een bijzondere situatie. Met dergelijke situaties hebben we echter al veel vaker te maken gehad. Een paar jaar geleden maakten we ons bijvoorbeeld nog zorgen over een aantal krimpgebieden in Nederland, waar we nu steeds minder over horen.

Krimpgebieden en oververhitting

Hengelbroek doelt daarmee op de gebieden in bijvoorbeeld Groningen, de Achterhoek en Limburg. Met name in 2013 en 2014 werden er daar flink minder woningen verkocht en nog altijd zit de groei er daar niet bepaald in. Het zijn krimpgebieden, die ertoe zouden leiden dat het op termijn onmogelijk zou worden om nog een hypotheek aan te vragen voor die gebieden. Dat is uiteindelijk niet het geval gebleken, waardoor we ons nu ook minder zorgen hoeven te maken over Amsterdam. Het feit dat de huizenprijzen er flink oplopen heeft ook te maken met de groei van de stad. Zolang we dat net als de kwaliteiten van de klanten goed in de gaten houden kan de woningmarkt er gezond blijven en hoeft de hypotheekbranche niet in gevaar te komen.

De woningmarkt in Amsterdam blijft zich in hoog tempo ontwikkelen, waardoor de prijzen van woningen oplopen en het steeds lastiger wordt om een hypotheek te krijgen. Tenminste, dat is het beeld dat in veel media geschetst wordt. Volgens analisten van de hypotheekbranche en woningmarkt valt dat in de praktijk behoorlijk mee.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online