Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Dit verandert er in 2017 aan de hypotheek

Dit verandert er in 2017 aan de hypotheek
8 dec 2016

Lagere maximale hypotheek in 2017

De hypotheek mag per 1 januari 2017 nog maximaal 101% van de waarde van de woning bedragen. Dat betekent dat een woning met een waarde van €250.000 een hypotheek van maximaal €252.500 kan opleveren. Uiteraard dient het inkomen voldoende hoog te zijn om deze hypotheek mogelijk te maken. Het betekent in de praktijk dat huizenkopers meer eigen middelen zullen moeten inbrengen, bijvoorbeeld om de kosten koper te financieren. Op het moment dat een woning direct verbouwd zal worden en de waarde daardoor toeneemt is het in sommige gevallen mogelijk om de kosten daarvoor (gedeeltelijk) mee te financieren. In dat geval dient de verbouwing tot een hogere waarde van de woning te leiden. De 101% maximale financiering geldt immers voor de nieuw te bereiken woningwaarde, na een eventuele verbouwing.

Hogere NHG-grens voor woningen

Aan de andere kant zal de NHG-grens per 1 januari 2017 hoger uitvallen, dankzij een nieuwe rekenmethode. Er is voortaan sprake van maximaal €245.000 voor de koopsom, in plaats van voor de koopsom inclusief de kosten koper. Dat betekent dat er in de praktijk meer woningen in aanmerking zullen komen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dit moet er uiteraard toe leiden dat meer mensen het aandurven om een nieuwe woning te kopen. De NHG biedt zowel de bank als de huizenkoper een belangrijke garantie, waardoor het risico afneemt en de te betalen hypotheekrente doorgaans lager zal uitvallen.

Per 1 januari 2017 vinden er weer een aantal veranderingen plaats op de hypotheekmarkt. De maximale hypotheekrenteaftrek daalt bijvoorbeeld naar 50%. Uiteraard geldt dat alleen voor de hoogste inkomens. Daarnaast zal de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde wat lager uitvallen, terwijl de NHG-grens juist omhoog gaat.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.