Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Minister Dijsselbloem waarschuwt voor overkoken woningmarkt

Minister Dijsselbloem waarschuwt voor overkoken woningmarkt
12 dec 2016

Bieden boven de vraagprijs

Het is in Amsterdam al veel langer gebruikelijk om boven de vraagprijs te bieden en dat lijkt in meer steden te gebeuren. Dat is volgens de minister echter geen wenselijke situatie, al leidt het er op dit moment toe dat de waarde van woningen weer flink oploopt. Dat is goed nieuws voor bezitters van een eigen woning, maar slecht nieuws voor zowel de kopers als voor de stabiele ontwikkeling van de woningmarkt. Volgens de minister is er sprake van "overkoken" op de woningmarkt. Dat leidt ertoe dat er opnieuw een bubbel in de prijzen kan ontstaan. We hebben in 2008 een sterke correctie gezien, waardoor de totale economie een klap heeft gehad. Het is volgens Dijsselbloem van groot belang dat we een dergelijke nieuwe klap voorkomen, door nu alvast kritisch te kijken naar de ontwikkeling van de woningmarkt.

Remmende maatregelen voor de woningmarkt

Op dit moment gelden er een aantal stimulerende maatregelen voor de woningmarkt, die ertoe leiden dat deze zich weer heeft kunnen herstellen. Het is volgens de minister nog te vroeg voor heel duidelijk remmende maatregelen, maar we moeten wel kritisch blijven kijken naar de huidige ontwikkeling. Het is volgens Dijsselbloem niet de bedoeling om de woningmarkt op dit moment te laten overkoken, waardoor er op termijn opnieuw problemen kunnen ontstaan. Met name in de grote steden is er sprake van grote gekte met betrekking tot woningen. Ze worden in zeer korte tijd boven de vraagprijs verkocht, wat mogelijk geen kloppende weergave van de waarde geeft.

De huidige ontwikkelingen op de woningmarkt baren Minister van Financiën Dijsselbloem grote zorgen. Hij geeft aan dat er sprake is van excessen op de woningmarkt. Kopers bieden zonder financieringsbeding of bouwtechnische keuring. Dat komt de stabiliteit op de woningmarkt volgens de minister niet ten goede.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online