Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

AFM wijzigt hypotheekregels tijdens jaarwisseling

AFM wijzigt hypotheekregels tijdens jaarwisseling
13 dec 2016

Aanvraagmoment niet meer leidend

Voorheen was het moment van aanvragen leidend, voor de hypotheekregels die er golden. Inmiddels is dat veranderd. Een hypotheekofferte geldt pas op basis van de oude regels, wanneer de geldverstrekker daarop definitief akkoord heeft gegeven. Dat betekent dat het dit jaar voor het eerst niet meer voldoende is om net voor het eind van het jaar een aanvraag voor een hypotheekofferte in te dienen. In plaats daarvan dienen huizenkopers er ver voor die tijd alvast voor te zorgen dat ze de aanvraag indienen, zodat de geldverstrekker nog de tijd heeft om daar naar te kijken en over te oordelen. Het is een wijziging van de hypotheekregels door de AFM, die ertoe kan leiden dat veel mensen onverwacht toch de maken zullen krijgen met de nieuwe hypotheekvoorwaarden die gelden per 1 januari 2017.

Afhankelijk van de geldverstrekker

Het betekent in de praktijk dat consumenten voortaan afhankelijk zijn van het moment waarop een geldverstrekker de offerte definitief kan beoordelen (en kan goedkeuren). De doorloopsnelheid van de geldverstrekker wordt dus bepalend, in plaats van het moment van aanvragen door de consument. Verschillende makelaars hebben al aangeven dat dit de komende weken veel mensen zal verrassen. Het risico bestaat dat zij vanwege de beoordeling van de werkgeversverklaring, de koopakte, het taxatierapport en eventueel een medisch akkoord voor de verzekering niet op tijd goedkeuring ontvangen. Zij krijgen dan onverwacht te maken met de hypotheekregels die gelden per 1 januari 2017 en strenger zijn dan die voor 2016.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verandert per 1 januari 2017 de hypotheekregels. Een aantal van de veranderingen is al langere tijd bekend, zoals het feit dat de hypotheek nog maar maximaal 101% van de woningwaarde mag bedragen. Dat het aanvraagmoment voor de hypotheek niet meer leidend is betekent voor veel mensen nieuwe informatie.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.