Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Chaos verwacht vanwege gewijzigde AFM-hypotheekregels

Chaos verwacht vanwege gewijzigde AFM-hypotheekregels
15 dec 2016

Minder lenen vanaf 1 januari 2017

Makelaars, hypotheekadviseurs en andere analisten geven aan dat dit behoorlijke gevolgen kan hebben voor woningkopers. Wie vanaf 1 januari 2017 een hypotheek afsluit met minder dan 2% rente kan bijvoorbeeld 5% minder lenen dan in 2016. Bovendien is het nog mogelijk om maximaal 101% van de waarde van een woning te lenen, terwijl dat in 2016 nog 102% was. Dit zijn verschillen die bij een huis van €250.000 aan waarde zomaar een paar duizend euro aan mogelijkheden kunnen schelen. Het kan in de praktijk betekenen dat huizenkopers die de financiering net aan rond konden krijgen nu alsnog te horen krijgen dat het niet door zal gaan.

Niet op de hoogte van wijziging door de AFM

Slechts enkele consumenten zijn op de hoogte van de wijziging door de AFM. Voorheen was het moment van aanvragen voor de hypotheek leidend. Alle aanvragen voor het eind van het jaar werden nog op basis van de regels voor dat jaar behandeld. Per 1 januari geldt het moment van goedkeuren van de offerte door de geldverstrekker. De huidige run op hypotheken kan er daardoor toe leiden dat veel mensen te maken krijgen met de hypotheekregels voor het komende jaar. Het risico bestaat dat er gevallen bij zullen zitten die daardoor helaas geen hypotheek meer kunnen afsluiten. Zij zijn nu afhankelijk geworden van de doorloopsnelheid waarmee de geldverstrekker de hypotheekaanvraag kan beoordelen.

De wijzigingen die de Autoriteit Financiële Markt (AFM) doorvoert met betrekking tot hypotheken zijn niet bij iedereen duidelijk. Dat voortaan niet langer het moment van aan vragen, maar het moment van goedkeuren leidend is zal ertoe leiden dat veel mensen onverwacht te maken krijgen met de strengere hypotheekregels voor 2017.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online