Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Stijging vertrouwen woningmarkt stabiliseert na lange periode van groei

Stijging vertrouwen woningmarkt stabiliseert na lange periode van groei
17 dec 2016

Marktindicator van Eigen Huis blijft gelijk

Dat is een positieve score, ten opzichte van de neutrale waarde van 100 punten. Het betekent dat er flink meer mensen positief dan negatief gestemd zijn over de woningmarkt. De aarzelingen van de afgelopen jaren om een huis te kopen zijn volledig verdwenen. In plaats daarvan gaan mensen er in grote aantallen vanuit dat dit een goed moment is om een eigen woning te kopen. Opvallend is dat de stijging de laatste maanden tot stilstand is gekomen. Dat betekent dat het vertrouwen niet meer verder toeneemt. Aan de andere kant is er ook nog geen sprake van een daling, wat betekent dat de zorgen met betrekking tot de woningmarkt op dit moment nog niet toenemen onder consumenten.

Eigen situatie iets minder gunstig ingeschat

Dat geldt niet voor de wijze waarop consumenten hun eigen situatie op de woningmarkt inschatten. Vorig jaar in november ging bijvoorbeeld nog 45% van de mensen er vanuit dat hun situatie op de woningmarkt verder zou verbeteren. Op dit moment gelooft nog 37% dat dit het geval zal zijn. Het lijkt aan te geven dat de rek er op dit moment wel uit is, al geeft 51% nog steeds aan dat dit hen een goed moment lijkt om een eigen woning te kopen. De situatie ziet er daarmee in ieder geval heel anders uit dan in de eerste jaren na de crisis.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt stabiliseert, nadat dit lange tijd sterk steeg. Volgens de Vereniging Eigen Huis is het vertrouwen op dit moment heel groot, maar is er een einde gekomen aan de stijging daarvan. De rek is eruit, waardoor de woningmarktindicator van de vereniging voor de vierde maand op rij op 121 punten staat.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.