Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Recordaantal hypotheekaanvragen in november 2016

Recordaantal hypotheekaanvragen in november 2016
22 dec 2016

Hoogste aantal sinds 2012

Sinds de crisis in 2012 is het aantal aangevraagde hypotheken per maand flink gekelderd, met name omdat het vertrouwen volledig verdween. Dat is de laatste jaren weer teruggekomen, met een piek afgelopen maand. Er werden in totaal 46.500 hypotheken aangevraagd. Dat betekent een stijging van 47,5% ten opzichte van een maand eerder dit jaar. Ten opzichte vanaf 2012 is er sprake van een absoluut record, het zijn aantallen die we jarenlang niet meer hebben gezien. De vorige piek in het aantal aanvragen lag in juni 2015. Destijds had dat te maken met de verlaging van de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die zou per 1 juli van dat jaar verlaagd worden. Het gevolg was dat een grote groep mensen de aankoopbeslissing naar voren haalde, waardoor er in de maand daarvoor veel hypotheken werden aangevraagd en afgesloten.

Ontwikkeling van de hypotheekrente

Ook op dit moment is er sprake van een aanwijsbare oorzaak. Per 1 januari 2017 is er sprake van een aantal nieuwe hypotheekregels, waardoor huizenkopers op basis van hetzelfde inkomen wat minder kunnen lenen. Tegelijkertijd loopt de hypotheekrente weer een klein beetje op, waardoor meer mensen nu nog hun kans lijken te willen grijpen. De gecombineerde redenen lijken er samen toe te hebben geleid dat er een recordaantal hypotheken is aangevraagd. Het geeft goed aan dat de woningmarkt weer flink in de lift zit, waardoor het plaatje er anders uitziet dan een paar jaar geleden.

Er werd sinds de crisis in 2016 niet meer zo’n groot aantal hypotheken afgesloten in een maand tijd. Afgelopen november leidde tot een recordaantal aangevraagde hypotheken, zo blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zij houden bij welke hypotheken er worden aangevraagd, zodat het achteraf onder andere mogelijk is daarover statistieken te rapporteren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online