Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Grote steden gaan flink meer nieuwe woningen bouwen

Grote steden gaan flink meer nieuwe woningen bouwen
26 dec 2016

Zestigduizend nieuwe woningen Alleen in Amsterdam en omstreken komen er de komende jaren 69.000 woningen bij. De gemeente wil die plannen nog voor 2021 realiseren, om te voorkomen dat de woningnood verder op zal lopen en de bubbel op de woningmarkt verder groeit. De prijzen op de huizenmarkt lopen de laatste tijd sterk op, omdat er sprake is van een grotere vraag dan het aanbod. Ook een stad als Utrecht heeft daar al enigszins mee te maken, in andere steden is er tot nu toe vooral sprake van een stevige groei van het aantal woningaanvragen. Dat betekent dat verkopers het gemakkelijker hebben om hun woning te verkopen, waardoor ze de kans hebben daar een hogere prijs voor te vragen. Door meer nieuwe woningen te bouwen moet worden voorkomen dat de prijzen te hoog oplopen.

Bouwplannen naar voren halen De verschillende gemeenten hebben aangegeven een aantal van de bouwplannen voor de verdere toekomst naar voren te willen halen. Door de plannen te versnellen moet het op kortere termijn mogelijk zijn meer nieuwe woningen te bouwen. Die moeten er samen voor gaan zorgen dat de druk op de woningmarkt wat af zal nemen, zodat die zich weer op een gezonde wijze kan gaan herstellen. Het zijn vooral de starters die daarvan lijken te kunnen gaan profiteren. Veel van de nieuwbouwwoningen zijn goed voor hen geschikt, zodat ook zij de kans krijgen om een eigen woning te kopen door daar een eerlijke prijs voor te betalen.

Grote steden hebben te maken met een sterk herstellende woningmarkt, waardoor oververhitting op de loer ligt. Amsterdam heeft daar als eerste mee te maken, maar ook in andere grote steden gaat het op dit moment hard. De besturen halen bouwplannen naar voren, om op korte termijn tienduizenden extra woningen te kunnen bouwen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.