Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Veel mensen blijven hun hypotheek verder aflossen

Veel mensen blijven hun hypotheek verder aflossen
27 dec 2016

10 miljard aan aflossingen

Klaas Knot geeft als directeur van de Nederlandsche Bank aan dat het inderdaad een goed idee is om de hypotheek extra af te lossen. Hij geeft aan dat de spaarrente erg laag staat, waardoor spaargeld nog nauwelijks wat oplevert. Om met het beschikbare geld toch een verschil te kunnen maken zoeken mensen naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door de hypotheekschuld omlaag te brengen. Ronald van Maldegen is directeur particulieren bij de Rabobank en ziet bovendien dat er nog altijd veel huiseigenaren zijn die schenkingen ontvangen van bijvoorbeeld hun ouders. Zij hebben de mogelijkheid om extra aflossingen te doen. Bovendien hebben de mensen met een relatief hoge rente een belangrijke reden om extra af te lossen, omdat ze relatief hoge maandlasten betalen.

Lage spaarrente

De spaarrente staat nog altijd erg laag, spaarders die een procent rente per jaar ontvangen doen het gemiddeld genomen al goed. Het is wat dat betreft niet vreemd dat er dit jaar weer 10 miljard euro op de hypotheken zal worden afgelost. Dat is echter nog geen record, aangezien er in 2014 maar liefst 18 miljard naar de banken werd overgemaakt. Het lijkt aan te geven dat er nog altijd geld beschikbaar is op de spaarrekeningen. Het is uiteraard alleen verstandig om af te lossen met geld dat beschikbaar is en de komende jaren nergens anders voor gebruikt hoeft te worden.

Het extra aflossen van de hypotheek blijft voorlopig populair. We lossen opnieuw miljarden af op onze hypotheekschulden, mede omdat de spaarrente erg laag staat. Het spaargeld levert weinig op, waardoor het interessant is om de maandlasten op de hypotheek omlaag te brengen met een extra aflossing.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.