Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

2017 is het laatste jaar voor de restschuldregeling

2017 is het laatste jaar voor de restschuldregeling
29 dec 2016

Nieuw kabinet met nieuwe plannen

De regeling loopt officieel eind 2017 af. In maart van dit jaar zijn er echter verkiezingen, waardoor de kans groot is dat we tegen die tijd een nieuw kabinet hebben. Zij hebben de mogelijkheid om de huidige regeling eerder af te schaffen, die te behouden tot het eind van het jaar of te verlengen. In het laatste geval kunnen mensen gebruik blijven maken van de regeling, waardoor een eventuele restschuld minder zwaar op de beschikbare financiële middelen zal drukken. Met name na een gedwongen verkoop kan er een behoorlijke restschuld ontstaan, waardoor sommige mensen daar financieel veel last van hebben. Dankzij de hypotheekrenteaftrek die hier 15 jaar voor geldt kunnen ze het hoofd financieel een stukje gemakkelijker boven water houden.

Verhuizen met een restschuld

Indien een volgend kabinet er niet voor kiest om de regeling te verlengen is de kans groot dat veel mensen richting het eind van 2017 hun woning te koop zullen zetten. Zij zouden in de problemen komen op het moment dat ze de restschuld moeten financieren, zonder dat ze daarvoor gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Het wordt wat dat betreft een interessant jaar voor de hypotheken en de woningmarkt als geheel. Daarnaast zullen er immers een aantal veranderingen in de hypotheekregels worden doorgevoerd, zoals de mogelijkheid om voortaan nog maximaal 101% van de waarde van de woning te kunnen financieren.

De overheid riep in 2012 een tijdelijke regeling in het leven, die het mogelijk maakt om een eventuele restschuld 15 jaar lang te financieren met behoud van hypotheekrenteaftrek daarvoor. Dat maakt het fiscaal voordeliger om de restschuld te financieren. De regeling loopt eind 2017 af, waardoor het van belang is om daar alvast rekening mee te houden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online