Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Voor het eerst weer een daling van het vertrouwen in de woningmarkt

Voor het eerst weer een daling van het vertrouwen in de woningmarkt
31 dec 2016

Iets minder positief over de woningmarkt

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat we nog altijd zeer positief zijn over de ontwikkeling van de woningmarkt. De ING maakt gebruik van een Woonindex, die daalde van 122 naar 115. Dat betekent in de praktijk dat we nog altijd positief zijn gestemd over de ontwikkelingen. Een score van 0 zou zeer pessimistisch zijn, terwijl een score van 200 een zeer optimistische weergave laat zien. Volgens de bank is de lichte stijging van de hypotheekrente de afgelopen tijd de belangrijkste reden voor de daling in het vertrouwen. Veel mensen hebben het idee dat de hypotheekrente de komende tijd verder op zal lopen. Dat betekent dat het duurder wordt om een woning te kopen, waardoor minder mensen die mogelijkheid hebben en het aantal verkopen zal afnemen.

Duurzaamheid van de woning geen issue

ING deed daarnaast onderzoek naar de motieven die consumenten hebben op het moment dat ze een woning kopen of verbouwen. Hieruit blijkt dat we haast niet letten op de duurzaamheid van een woning. We willen best investeren, maar doen dat dan vooral in het wooncomfort en vervolgens in lagere energiekosten. Als we al investeren in duurzaamheid doen we dat bijvoorbeeld in zonnepalen, maar dan in eerste instantie om de energierekening omlaag te brengen. Slechts 3 procent van de kopers geeft bijvoorbeeld aan het energielabel mee te laten wegen in de beslissing.

Het vertrouwen in de woningmarkt bereikte tijdens de crisis vanaf 2008 een diep dal. In de jaren die daarop volgden is het vertrouwen weer toegenomen. Sinds dit laatste kwartaal van 2016 is er een einde gekomen aan de stijging van het vertrouwen. Voor het eerst sinds de crisis is het vertrouwen volgens de analisten van ING wat afgenomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.