Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Amsterdam zoekt naar oplossing voor middeninkomens

Amsterdam zoekt naar oplossing voor middeninkomens
2 jan 2017

Teveel inkomen voor sociale huur De middeninkomens zitten klem tussen de twee mogelijkheden. Voor de sociale huur komen ze in veel van de gevallen niet meer in aanmerking, omdat ze teveel verdienen. Die woningen zijn er voor de laagste inkomens, waardoor ze daar helaas geen gebruik van kunnen maken. Indien ze willen huren in de particuliere sector vraagt dat om een flinke maandelijkse investering. De huren lopen gemakkelijk op tot €800 of €1.000 per maand, zonder dat daar een grote woning tegenover staat. Het betekent dat de middeninkomens niet goed weten hoe ze op een betaalbare wijze voor een aantrekkelijke woning in Amsterdam kunnen zorgen. Ook de koopmarkt biedt geen uitkomst, aangezien het daar op het moment ontzettend lastig is om er tussen te komen.

Geen mogelijkheden tot koop De woningmarkt voor koopwoningen in Amsterdam laat een grote mate van gekte zien. Er worden woningen verkocht aan bieders die het huis niet eerder hebben gezien. Er wordt flink overboden op de woningen, soms met tienduizenden euro’s tegelijk. Dat betekent in de praktijk dat de middeninkomens niet de kans hebben om ertussen te komen, zonder een daar veel te hoog bedrag voor te betalen. Het zijn volgens wethouders Ivens bedragen die ze niet willen opbrengen of niet kunnen opbrengen, waardoor ze vast zijn komen te zitten op de woningmarkt. Het is volgens de wethouder van belang dat er voor hen een oplossing komt, in de vorm van betaalbare huur of een koopwoning zonder dat ze daar tienduizenden euro’s voor dienen te overbieden.

Wethouder Laurens Ivens van Wonen (SP) in Amsterdam merkt dat veel middeninkomens het water aan de lippen hebben staan, omdat ze vast zitten op de woningmarkt. Ze verdienen teveel voor de sociale huur, terwijl ze aan de andere kant niet de mogelijkheid hebben om een eigen woning te kopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.