Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Regels aflossen hypotheek per 1 januari versoepeld

Regels aflossen hypotheek per 1 januari versoepeld
3 jan 2017

Strenge regels voor opbouw en aflossing

Een spaar- of beleggingshypotheek vormt een specifieke variant, die in de periode voor 2013 de mogelijkheid bood met behoud van hypotheekrenteaftrek aflossingsvrij te lenen. Er gelden strenge regels voor de opbouw van vermogen en aflossingen op dergelijke hypotheken. Er dient bijvoorbeeld minstens 15 of zelfs 20 jaar premie te worden ingelegd. Vanaf 1 januari vervalt deze eis op het moment dat huiseigenaren verhuizen en vervolgens graag bedragen willen aflossen op de hypotheek die ze hebben lopen.

Aflossen op de hypotheek gemakkelijker

Het maakt het aflossen op een spaar- of beleggingshypotheek gemakkelijker. Tot nu toe hadden huiseigenaren met dergelijke hypotheken slechts beperkte mogelijkheden om aflossingen te doen, waardoor ze niet of nauwelijks konden profiteren van de lage rentestanden op dit moment. Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek in welke vorm dan ook (volledig) gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Een hypotheekadviseur kan de situatie van destijds en die van nu beoordelen. Aan de hand daarvan valt te berekenen of het voordelig is om eventueel een aflossing te doen, bijvoorbeeld na een verhuizing. Dit is per geval anders, waardoor een goede berekening de basis vormt voor eventueel fiscaal voordeel binnen (aflossingen van) de hypotheek.

Het wordt voor huiseigenaren met een spaar- of beleggingshypotheek gemakkelijker om hun hypotheekschuld af te lossen. De regels worden voor hen een stuk soepeler. Ze kunnen daarom in veel gevallen het opgebouwde spaarsaldo in gaan zetten om aflossingen te doen. Een hypotheekadviseur kan beoordelen in welke situaties dat (fiscaal) voordelig is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.