Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekrente stijgt terwijl spaarrente nog altijd daalt

Hypotheekrente stijgt terwijl spaarrente nog altijd daalt
7 jan 2017

Rente op de kapitaalmarkten

De rente op de kapitaalmarkten wordt bepaald voor verschillende looptijden en voor verschillende producten. Er bestaat een rente op de (zeer) lange termijn en een rente op de meer korte termijn. De rente op korte termijn daalt nog altijd en is vervolgens verantwoordelijk voor de spaarrente die we ontvangen over het spaargeld dat we meteen kunnen opnemen. Aan de andere kant is er sprake van een rente op de (zeer) lange termijn, die we gebruiken voor onze hypotheken. Onder invloed van onder andere Donald Trump die de verkiezingen in Amerika won is de rente op die leningen inmiddels wat gaan oplopen. Daardoor kan de hypotheekrente alvast stijgen, terwijl de spaarrente aan de andere kant nog daalt. Uiteindelijk zal de spaarrente de stijgende lijn ook wel gaan vertonen, maar daarop moeten we nog even geduld hebben.

Historisch lage rente

Ondanks de stijgende hypotheekrente van dit moment is er nog altijd sprake van een historisch lage rente. Dat betekent dat het voor huizenkopers nog altijd relatief voordelig is om op dit moment een eigen woning te kopen. De lage rente zorgt ervoor dat huizenbezitters de mogelijkheid hebben om te profiteren van rentemiddeling of oversluiten. Het is wat dat betreft interessant om voordat de rente weer sterker gaat stijgen goed te kijken naar de mogelijkheden om de maandlasten te drukken. Een eigen woning is op dit moment relatief voordelig, zelfs wanneer er sprake zal zijn van een kleine stijging van de (hypotheek)rente.

De hypotheekrente liep onlangs weer iets op en het lijkt erop dat de bodem daarmee definitief bereikt is. Aan de andere kant blijft de rente over ons spaargeld maar dalen. Hoe komt het dat de tweede rentestanden elkaar niet volledig op de voet volgen? Het heeft te maken met de huidige bewegingen op de kapitaal- en rentemarkten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.