Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenmarkt koelt inmiddels weer af in de grote steden

Huizenmarkt koelt inmiddels weer af in de grote steden
10 jan 2017

Rente begint weer aan te trekken

De sterke stijgingen van de huizenprijzen en het aantal verkopen lijken onder andere te maken te hebben gehad met de lage rente op dat moment. Dit heeft ertoe geleid dat particulieren probeerden hun kans te grijpen en dat ook investeerders dat deden. Op die manier zijn er veel woningen verkocht, waardoor de schaarste toenaam en de prijzen verder opliepen. inmiddels lijkt er een einde te komen aan de zeer lage rente. Dat zou betekenen dat zowel particulieren als investeerders minder interesse krijgen in de woningmarkt, waardoor die weer een beetje tot rust kan komen.

Minder starters kunnen hypotheek afsluiten

Daar komt bovendien bij dat de regels voor het aanvragen van een hypotheek ook per 1 januari 2017 weer een stuk strenger zijn geworden. Het betekent in de praktijk dat vooral minder starters de kans krijgen om een hypotheek af te sluiten. Dat was in 2016 ook al het geval, toen werden er 17% minder hypotheken aangevraagd door starters. In Utrecht is het aantal starters met 27% gedaald en in Amsterdam is dat zelfs 33%. Wat dat betreft komen de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt nog vooral voor rekening van de doorstromers.

De huizenmarkt trok lange tijd sterk aan en bereikte in de grote steden in Nederland het kookpunt. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. De stijging van de huizenprijzen begint af te vlakken en een kleinere groep starters slaagt er nog in om een hypotheek af te sluiten. Dat betekent dat de woningmarkt weer wat tot rust kan komen, om zich op een gezonde wijze te ontwikkelen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online