Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Grote run op hypotheken aan einde van het jaar blijft uit

Grote run op hypotheken aan einde van het jaar blijft uit
14 jan 2017

Geen groot aantal extra aanvragen

Het grote aantal extra aanvragen in december is uitgebleven, het lijkt erop dat mensen hun aanvragen al eerder tijdens het jaar hebben gedaan. Iedereen die een woning wil kopen had in 2016 nog de mogelijkheid om maximaal 102% van de waarde van de woning te lenen, inmiddels is dat nog maar 101%. Het kan in de praktijk betekenen dat er bij een woning van €250.000 zo’n €2.500 extra aan eigen geld dient te worden meegenomen, om de woning te kunnen financieren. Het feit dat er geen run op de hypotheken is ontstaan zou kunnen aangeven dat de meeste mensen die zoeken naar een nieuw huis daar inmiddels in zijn voorzien. Dat zou in lijn zijn met de voorspelling van onder andere ABN AMRO, waarvan het economisch bureau aangeeft dat het aantal verkopen de komende tijd zal afzwakken.

Nieuwe hypotheekregels weer wat strenger

De hypotheekregels zijn per 1 januari van dit jaar weer een stukje strenger geworden. Dat betekent dat huizenkopers nog maximaal 101% van de waarde van de woning kunnen lenen. Volgend jaar is dat zelfs nog maar 100%, om op die manier te voorkomen dat mensen grote bedragen lenen voor woningen die bij een daling van de waarde een blok aan hun been zullen vormen. Wat dat betreft komt de woningmarkt er de komende jaren wat anders uit te zien. Het ontbreken van de run op hypotheken is opvallend, omdat er de afgelopen jaren wel sprake was van een belangrijke populariteitstoename richting het eind van het jaar.

De laatste jaren gebruiken veel aanstaande woningeigenaren de laatste weken van het jaar om nog snel een hypotheekaanvraag te kunnen doen. Ze kunnen daarmee nog profiteren van de oude hypotheekregels, die over het algemeen elk jaar wat strenger worden. Opvallend genoeg is er dit jaar geen run aan het eind ontstaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.