Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Doorstromers houden de woningmarkt op gang

Doorstromers houden de woningmarkt op gang
16 jan 2017

Starters een betere kans geven

Het is volgens hypotheekadviseurs en -specialisten van belang om de positie van starters goed in de gaten te houden. De strengere hypotheekregels die er inmiddels gelden zouden ervoor zorgen dat zij niet langer voldoende mogelijkheden hebben om een eigen woning te kopen. Het is bijvoorbeeld nog mogelijk om maximaal 101% van de waarde van een woning te lenen. Dat betekent dat er eigen geld ingezet dient te worden voor de kosten koper en dat de koper vervolgens ook de inrichting en afwerking van de woning zelf moet betalen. Dat betekent in een aantal gevallen dat starters helaas niet de kans hebben om de woning te kopen. De ontwikkeling van de woningmarkt komt op die manier op de schouders van de doorstromers te liggen.

Doorstromers zijn in de meerderheid

Het zijn de doorstromers die er op dit moment voor zorgen dat ze de woningmarkt op gang houden. Vooral wanneer zij al een aantal aflossingen hebben gedaan is er over het algemeen sprake van wat overwaarde. Om de volledige hypotheekrenteaftrek te kunnen behouden dienen ze de volledige overwaarde in te zetten op het moment dat ze een nieuw huis kopen. Dat betekent dat ze veelal onder de grens van 101% van de waarde van de woning blijven qua financiering. Op die manier blijven zij wel in aanmerking komen voor een hypotheek, waardoor zij in tegenstelling tot de starters nog wel huizen kunnen kopen.

Lange tijd waren het de starters op de woningmarkt die ervoor zorgden dat er woningen werden verkocht, waardoor de markt als geheel op stoom kwam en bleef. Die tijd lijkt voorbij, het wordt voor starters steeds lastiger om een hypotheek aan te vragen. Dat betekent tegelijkertijd dat het nu de doorstromers zijn die de markt goed op gang houden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.