Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Blok zal hypotheeknormen voor offertes niet aanpassen

Blok zal hypotheeknormen voor offertes niet aanpassen
17 jan 2017

Kritiek op het nieuwe toetsmoment

Er kwam kritiek vanuit onder andere de directeur van de inkoopcombinatie De Financiële Makelaar. Hij luidde de noodklok over het nieuwe toetsmoment voor de dan geldende verstrekkingsnormen. Het zou ertoe leiden dat veel aspirant huizenkopers te weinig tijd hebben om tot een goede beslissing te kunnen komen. De nieuwe Europese hypotheekregels zorgen ervoor dat de banken alleen nog maar mogen werken met bindende offertes. Voorheen gold het moment van aanvragen als toetsmoment, terwijl dat nu gaat om het moment van uitbreiden van de offerte. Minister Blok is echter niet onder de indruk van de kritiek en geeft aan de regels bij het oude te houden.

Nieuwe normen tijdig bekend

Volgens de minister zijn de nieuwe normen op tijd bekend gemaakt en kunnen de beide partijen daar dus alvast rekening mee houden. Om de verandering goed te kunnen laten plaatsvinden heeft de AFM in ieder geval een overgangstermijn van een maand ingesteld. Dat betekent dat de hypotheekverstrekkers de regels op dit moment nog soepel kunnen interpreteren, maar dat ze zich vervolgens aan de nieuwe regels zullen moeten gaan houden. De kans is klein dat het een blijvend effect zal hebben op de woningmarkt, omdat de kopers zich tot nu toe redelijk moeiteloos aan lijken te passen aan veranderingen op de markt voor woningen.

Minister Blok van woning zal de werkwijze rondom de bindende offerte in het hypotheektraject niet aanpassen. De minister is van mening dat de nieuwe normen tijdig bekend zijn, waardoor zowel kopers als de geldverstrekkers daar voldoende rekening mee kunnen houden. Eind vorig jaar kwam er kritiek, toen bleek dat er nieuwe verstrekkingsnormen zouden gaan gelden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.