Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Grote verschillen in mogelijkheden tussentijds aanpassen hypotheekrente

Grote verschillen in mogelijkheden tussentijds aanpassen hypotheekrente
19 jan 2017

Zelf opletten of er een andere rente mogelijk is

Bij een aantal van de banken hebben huizenbezitters de mogelijkheid om de rente aan te laten passen, bijvoorbeeld op het moment dat zij een aflossing hebben gedaan. Voorbeelden hiervan zijn de grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING. Het is daar mogelijk om de rente aan te laten passen naar de nieuwe situatie, al zal de klant daar zelf om moeten vragen. Dat betekent dat het verstandig is om de WOZ-waarde van de woning goed in de gaten te houden en op basis daarvan te berekenen wat de schuld-waarde-verhouding is. Zodra die onder het volgende niveau voor minder opslag of extra korting komt dient de klant contact op te nemen met de bank om de korting door te laten voeren.

Soms geen mogelijkheden om hypotheekrente aan te passen

Er zijn echter ook banken die helemaal geen mogelijkheden bieden om de rente tussentijds aan te passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Nationale Nederlanden. De bank maakt het klanten onmogelijk om op basis van een dalende schuld-marktwaarde-verhouding of een andere reden de rente aan te laten passen. Dat betekent dat klanten er vast zitten aan de rente die ze met de bank overeenkomen, gedurende de rentevaste periode. Het is op voorhand verstandig om naar dergelijke zaken te kijken. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan helpen om dergelijke voorwaarden en belangrijke zaken op voorhand goed in kaart te brengen en daarna de juiste keuze te maken.

Huizenkopers proberen op grote schaal te profiteren van de lage rente op dit moment, bijvoorbeeld door de hypotheekrente voor langere tijd vast te leggen. Vervolgens verschilt het per bank of het mogelijk is om die rente binnen de huidige overeenkomst aan te laten passen, bijvoorbeeld als de schuld-marktwaarde-verhouding afneemt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.